Grand Theft Auto V og de andre GTA-spillene er «anti-kapitalistiske» ifølge spillselskapets grunnlegger Dan Houser. Det hindrer ikke selskapet fra å drive rovdrift på sine ansatte. Illustrasjon: Rockstar Games.
Dataspill Rockstar Games

Lukrativ subversjon

Rockstar Games lanserte nylig spillet Red Dead Redemption 2 til stor begeistring verden over. Spillselskapet som kaller seg antikapitalistisk hylles for sin subversive innstilling –
og håver inn på det.

Posted on

Da skottene Samuel og Dan Houser startet Rockstar Games i 1998 som et datterselskap av Take-Two Interactive, ble dataspill fortsatt sett som uinteressant ungdomsunderholdning. Etter hvert som markedet ekspanderte til et mer voksent publikum, begynte Rockstar å lage spill som fikk mye oppmerksomhet for sin originalitet og vilje til å provosere. I de forskjellige versjonene av Grand Theft Auto (GTA) spiller du en kriminell i et åpent urbant univers. Spillet skapte mye debatt da det kom. Det ble anklaget for å oppfordre til kriminalitet og vold, og brødrene Houser fikk raskt et djevelsk rykte de har vært flinke til å dyrke.

De to forretningsmennene skjønte raskt at for å vinne et publikum som lignet dem, holdt det ikke med meningsløs tidtrøyte. Spillene ble laget som kunstverk med store investeringer (over 250 milliarder dollar for GTA V) og et omfattende kunstnerisk arbeid. «Det var for et publikum vi så at fantes», forklarer Dan Houser. «Folk som spiller videospill, leser bøker og liker musikk.»[ref]Sitert i Libération, Paris, 28. april 2008.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver