Myk teatermakt i Kasakhstan

Kasakhstans «opplyste diktator» har bestemt seg for at tiden er inne for å bli en kulturell stormakt. Det var synlig på den internasjonale teaterfestivalen i Astana i juni.

Med rød løper, limousiner og enorme blomsterbuketter som i Cannes eller Moskva åpnet World Theatre Festival i Astana 16. juni. Det var andre gang festivalen gikk av stabelen i byen som i år feirer 20-årsjubileum som Kasakhstans hovedstad. Den godt besøkte festivalen bød på en grandios åpningsseremoni og avslutning med Juliette Binoche som leste kasakhiske dikt, mens to nasjonalikoner, filmregissør Asanali Ashimov og skuespiller Meruert Utekesheva, var til stede fra begynnelse til slutt.

Festivalen finansieres av kultur- og idrettsdepartementet og den statlige konsertorganisasjonen Qazak Concert, og inngår i moderniseringsprogram Ruhani zangyru («tilnærming til moderniteten») som regimet lanserte i april 2017. Målet er å vise seg som kulturelt åpent i en tid hvor det kritiseres for å være politisk lukket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tapt tiltro til omfordeling

Neste sak

Kollektiv kollaps

Mer Teater

0 kr 0