Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Den 17. april ble president Joko «Jokowi» Widodo gjenvalgt etter å ha vunnet over sin eneste motstander, Prabowo Subianto. Etter valgseieren satt flere igjen med en emmen følelse av en reprise med uklart utfall. Hovedpersonene var de samme som i forrige valg, og i valgkampen ble de ideologiske skillene stadig mer utvannet.

I 2014 forsøkte den pensjonerte generalen Prabowo, som også er tidligere svigersønn til diktatoren Suharto, å vinne valget med å spille på nostalgi for «Ny orden» – som svigerfaren kalte sitt autoritære regime mellom 1966 og 1998. Med folkemøter innsvøpt i en mussolinisk kitsch og islamiststøtte, presenterte han seg som løsningen på det demokratiske kaoset i reformasi, den lange overgangen etter diktatorens fall, og ville vende tilbake til fortidens trygghet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Sovjets siste helt

Neste sak

Agadez, Europas skanse i Sahara

Mer Indonesia

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

«Vi er et demokrati. Punktum»

I begynnelsen av oktober drepte indonesisk politi fem påståtte terrorister på Sumatra. Drapene fikk større oppmerksomhet i internasjonale medier enn fjorårets valg der president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt. Med valget tok Indonesia nok et steg vekk fra islamismen, samtidig som det styrket landets historiske kompromiss mellom sekularisme og islam.

Papuanerne fortrenges gradvis på Ny-Guinea

Siste spiker i kista for diktaturet ble slått da president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt med stort flertall i juni 2009. Men lite har endret seg for de diskriminerte minoritetene, særlig for papuanerne på vestlige Ny-Guinea.

0 kr 0