Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Den 17. april ble president Joko «Jokowi» Widodo gjenvalgt etter å ha vunnet over sin eneste motstander, Prabowo Subianto. Etter valgseieren satt flere igjen med en emmen følelse av en reprise med uklart utfall. Hovedpersonene var de samme som i forrige valg, og i valgkampen ble de ideologiske skillene stadig mer utvannet.

I 2014 forsøkte den pensjonerte generalen Prabowo, som også er tidligere svigersønn til diktatoren Suharto, å vinne valget med å spille på nostalgi for «Ny orden» – som svigerfaren kalte sitt autoritære regime mellom 1966 og 1998. Med folkemøter innsvøpt i en mussolinisk kitsch og islamiststøtte, presenterte han seg som løsningen på det demokratiske kaoset i reformasi, den lange overgangen etter diktatorens fall, og ville vende tilbake til fortidens trygghet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Sovjets siste helt

Neste sak

Agadez, Europas skanse i Sahara

Andre saker om Indonesia

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei:

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.