Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

juni 2019
Joko «Jokowi» Widodo (til venstre) og Ma’ruf Amin i Jakarta etter at valgseieren offisielt var erklært 21. mai. Foto: MAST IRHAM, EPA / NTB Scanpix.

Den 17. april ble president Joko «Jokowi» Widodo gjenvalgt etter å ha vunnet over sin eneste motstander, Prabowo Subianto. Etter valgseieren satt flere igjen med en emmen følelse av en reprise med uklart utfall. Hovedpersonene var de samme som i forrige valg, og i valgkampen ble de ideologiske skillene stadig mer utvannet.

I 2014 forsøkte den pensjonerte generalen Prabowo, som også er tidligere svigersønn til diktatoren Suharto, å vinne valget med å spille på nostalgi for «Ny orden» – som svigerfaren kalte sitt autoritære regime mellom 1966 og 1998. Med folkemøter innsvøpt i en mussolinisk kitsch og islamiststøtte, presenterte han seg som løsningen på det demokratiske kaoset i reformasi, den lange overgangen etter diktatorens fall, og ville vende tilbake til fortidens trygghet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal