Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Den 17. april ble president Joko «Jokowi» Widodo gjenvalgt etter å ha vunnet over sin eneste motstander, Prabowo Subianto. Etter valgseieren satt flere igjen med en emmen følelse av en reprise med uklart utfall. Hovedpersonene var de samme som i forrige valg, og i valgkampen ble de ideologiske skillene stadig mer utvannet.

I 2014 forsøkte den pensjonerte generalen Prabowo, som også er tidligere svigersønn til diktatoren Suharto, å vinne valget med å spille på nostalgi for «Ny orden» – som svigerfaren kalte sitt autoritære regime mellom 1966 og 1998. Med folkemøter innsvøpt i en mussolinisk kitsch og islamiststøtte, presenterte han seg som løsningen på det demokratiske kaoset i reformasi, den lange overgangen etter diktatorens fall, og ville vende tilbake til fortidens trygghet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Sovjets siste helt

Neste sak

Agadez, Europas skanse i Sahara

Mer Indonesia

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei:

0 kr 0