Fan, väx upp, alltså!

Noen faller utenfor det svenske storsamfunnet, andre melder seg ut av det. Ofte kan det være litt av begge deler. Goliat skildrer noen av konsekvensene.

juli 2019

Utfordringene i Peter Grönlunds Goliat ville være krevende nok for noen hver, og ikke mindre for en 17-åring som Kimmie (Sebastian Ljungblad). Her settes lojalitet til familien opp mot ønsket om å innordne seg samfunn og arbeidsliv. Men hva er nå det for et dilemma? Skulle ikke det å skikke seg og gå på jobb være på linje med det fjerde bud, for ikke å si en forlengelse av det? Ikke når mor og far er som Kimmies foreldre.

Mor (Davina Robinson) er kronisk syk, henne ser vi knapt, og far Roland (Joakim Sällquist) er en narkolanger som snart skal i fengsel. Derfor vil han at unge Kimmie skal styre butikken mens han sitter inne. Det er ikke til å begripe, sånn umiddelbart, men så kommer man på alle avisoppslag opp gjennom årene som minner om at sånt ikke bare skjer på amerikansk film, for eksempel med Pacino, De Niro og Marlon Brando, men også i den virkelige bransjen. Så hvordan tar det seg ut, i tapningen «svenske tilstander»?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal