Tunisiere protesterer foran rådhuset i Tunis mot lovforslaget som vil gi kvinner og menn lik arverett, 5. januar. FOTO: YASSINE GAIDI, ANADOLU AGENCY / NTB SCANPIX.
Tunisia Likestilling

Ulikhet for arveloven

I fjor lanserte Tunisias nylig avdøde president et lovforslag om arv som vil gjøre Tunisia til et foregangsland for likestilling i den arabiske verden. Vil landets neste president ta videre lovforslaget mange mener bare var et politisk spill?

Posted on

Den 13. august skal Tunisia markere «Kvinnedagen», på samme dag som 73-årsjubileet for sivilstatusloven CSP innført under Habib Bourguiba, landets leder fra 1957 til 1987. CSP lovfestet likestilling mellom kjønnene, gjorde det lettere for kvinner å få skilsmisse og forbød flerkoneri. Med årene har loven blitt forbedret og bidratt til at tunisiske kvinner i dag er blant de mest likestilte i den arabiske verden. Men på ett område kommer de mer eller mindre like dårlig ut som kvinner i resten av Nord-Afrika og Midtøsten: arv.

Koranen er definert som rettskilde i Tunisia og den sier at en kvinne skal arve halvparten av en mann med samme slektskap til den avdøde. Dette prinsippet klarte Bourguiba i sin tid ikke å fjerne, på tross av sin status som landets «Øverste kriger». Med utgangspunkt i skriftene til reformteologen Tahar Haddad (1899–1935) fikk det uavhengige Tunisias første president forbudt flerkoneri med teologiske argumenter. Men i arvespørsmålet stanget hans progressive ijtihad (eksegese) – som fortsatt i dag blir skjelt ut av ortodokse muslimer og islamistene – mot Koranen som er utvetydig og gir lite rom for tolkning. «Gud bestemmer vedrørende deres barn: En mannlig arving tilkommer to kvinneliges andel», står det svart på hvitt i sure 4 («Kvinnene»). Bourguiba måtte dermed bøye seg og erkjenne at han ikke kunne «konkurrere med Guds vilje». På et statsbesøk i Frankrike i oktober 1997 sa også Ben Ali, som tok over etter Bourguiba i 1987 og styrte landet fram til han ble styrtet i 2011, at han ikke kunne gjøre det bedre enn forgjengeren sin i arvespørsmålet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Tunisia

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter

Placeholder

Domstol for demokrati

Blodig undertrykkelse i Egypt og Syria, utbredt overvåking i USA, maltraktert asylrett

0 kr 0
Gå til Toppen