Nazistisk propagandaplakat, Russland 1942.
/

Den morderiske myten om jødebolsjevismen

I dag anklages venstrepolitikere som Jeremy Corbyn i Storbritannia og Jean-Luc Mélenchon for antisemittisme. For hundre år siden ble venstresiden beskyldt for å være et jødisk komplott i en konspirasjonsteori som innvarslet nazistenes folkemord.

Den 27. oktober 2018 drepte Robert Bower elleve jøder og skadet seks andre i et angrep mot en synagoge i Pittsburgh. Før angrepet la han ut flere meldinger på sosiale medier der han anklaget jødene for å konspirere mot det hvite Amerika ved å bringe muslimer og andre uønskede innvandrere til USA.

Denne blandingen av fremmedfrykt og antisemittisme finner vi hos høyreekstremister og hvite nasjonalister på begge sider av Atlanteren. I august 2017 ropte nynazister som var kommet til Charlottesville for å forsvare sørstatssymboler: «Dere vil ikke erstatte oss». Et slagord hentet fra franske høyreekstremisters konspirasjonsteori om «den store utskiftningen» som de amerikanske nynazistene reformulerte til: «Jødene vil ikke erstatte oss.» I Skandinavia, Storbritannia, Polen og Hellas hevder høyreekstreme grupper at de «jødiske» mediene i allianse med liberale «kosmopolitter» legger til rette for innvandring fra sør for å fortrenge de hvite europeerne. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Et altfor enkelt statskupp

Neste sak

Tilbake til klassen

Andre saker om Historie

Falskmyntnere

Når EU-parlamentet skriver historien i stedet for historikerne.

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når

Keynes og fredens pris

Versaillestraktaten nevnes vanligvis for de påståtte konsekvensene, nemlig at fredsoppgjøret kvalte Tyskland

Myntenes makt

Vi lever i en kapitalistisk tidsalder, hvor stadig flere samfunnsområder blir fanget

0 kr 0