En årstid i helvete

«Jorda brenner» er ikke lenger en metafor i Australia, hvor gigantiske branner har herjet i tre måneder. Men det er ikke bare skogene som er truet. Rovdrift truer også med å tørke ut kontinentet og legge kysten øde.

Søndag 13. januar 2019 var det 47 grader på slettene i New South Wales. Darling-elva tørket ut på direktesendt tv. Australias røde jord sprakk opp. Himmelen ble farget oransje av sandstormene som kastet småbyene, som Mildura, inn i et utenomjordisk mørke.

Murray-Darling-bekkenet, Australias matkammer, har i lang tid gitt livsgrunnlag for halvparten av landets bondegårder. Her har tørkeperiodene styrt livet i de mange millioner kvadratkilometerne med vingårder, frukthager, beitemarker og bomullsåkre fra Victoria til Queensland – et areal på størrelse med Egypt. Men i fjorårets første måned skapte ekstremvarme en oppblomstring av blågrønnalger. Flere hundre tusen døde fisker fløt i solskinnet, ofre for det dødelige skummet utskilt av cyanobakteriene Dolichospermum og Microcystis. Lokalsamfunnene ga industri-landbruket skylden for økomordet.[ref]«Pumped», ABC, 24. juli 2017.[/ref] «Jeg er bekymret for at noen nå vil bruke dramaet til politisk vinning. […] Dette er en av konsekvensene av tørken, og mitt fokus på tørken har ikke veket en millimeter», sa statsminister Scott Morrison 14. januar.[ref]«Interview with Paul Kennedy, ABC News Breakfast», 14. januar 2019, https://www.pm.gov.au.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Ikke en dag ekstra på jobb

Default thumbnail
Neste sak

Haukenes besettelse

Andre saker om Australia

Default thumbnail

Land og territorium

«Å studere Australias historie er å erkjenne ødeleggelsen av aboriginenes økosystemer, språk

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.