Land og territorium

«Å studere Australias historie er å erkjenne ødeleggelsen av aboriginenes økosystemer, språk og kulturer.»

På uteserveringen til Bathers Beach House i Fremantle i delstaten Vest-Australia forteller forfatteren Tim Winton om dette solsvidde landområdet som myndighetene i Canberra ikke forstår seg på. Bathers Beach var en av de store hvalfangststasjonene på den australske vestkysten. I bøkene sine hyller Winton, som er født i delstatshovedstaden Perth og har vunnet den prestisjetunge litteraturprisen Miles Franklin fire ganger, Australias hav og ørken som kilder til en intens sanse-opplevelse. I sin siste bok, Island Home: Landscape Memoir (2015), skriver han om sitt forhold til øya Australia.

De britiske kolonistenes utforskning av Australia i kjølvannet av oppdager og pirat William Dampiers besøk i 1688 har satt sine spor. «Stedsnavnene gjenspeiler deres sterke avsky og forferdelse. Det finnes mange eksempler i Vest-Australia, som byen Useless Loop eller Lake Disappointment.» Europeernes forakt for dette mystiske Terra Australis, «landet i sør», har ikke avtatt etter at koloniseringen startet i 1788. Det australske landskapet er fortsatt en gåte, eller en abstraksjon – spesielt siden de fleste australierne bare flyr over det. Befolkningen i verdens mest urbaniserte land stuer seg sammen i utkanten av et fiendtlig kontinent, the fierce country. Er denne likegyldigheten grunnen til at så mange australiere fornekter miljøkostnaden til den australske livsstilen, en av de mest forurensende på planeten? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Gullet som glimrer i Sahel

Neste sak

Hizbollah advarer demonstrantene

Mer Australia

En årstid i helvete

«Jorda brenner» er ikke lenger en metafor i Australia, hvor gigantiske branner har herjet i tre måneder. Men det er ikke bare skogene som er truet. Rovdrift truer også med å tørke ut kontinentet og legge kysten øde.

Seiglivet myte om Terra nullius

Under OL i Sydney i 2000 hyllet Australia den nasjonale forsoningen mellom aboriginene og etterkommerne av europeiske innvandrere. 17 år senere forgifter spørsmål om landrettigheter og kolonigjelden samfunnet.

Fri forurensning for Australias kullindustri

«Verden er på vei ut av krisen,» hevder IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn. «Med unntak av arbeidsledigheten». En detalj. I Australia er utsiktene på arbeidsmarkedet dystre. Så dystre at kampen for miljø og helse ofte havner i andre rekke. Som i Gladstone.

0 kr 0