Land og territorium

«Å studere Australias historie er å erkjenne ødeleggelsen av aboriginenes økosystemer, språk og kulturer.»

januar 2020

På uteserveringen til Bathers Beach House i Fremantle i delstaten Vest-Australia forteller forfatteren Tim Winton om dette solsvidde landområdet som myndighetene i Canberra ikke forstår seg på. Bathers Beach var en av de store hvalfangststasjonene på den australske vestkysten. I bøkene sine hyller Winton, som er født i delstatshovedstaden Perth og har vunnet den prestisjetunge litteraturprisen Miles Franklin fire ganger, Australias hav og ørken som kilder til en intens sanse-opplevelse. I sin siste bok, Island Home: Landscape Memoir (2015), skriver han om sitt forhold til øya Australia.

De britiske kolonistenes utforskning av Australia i kjølvannet av oppdager og pirat William Dampiers besøk i 1688 har satt sine spor. «Stedsnavnene gjenspeiler deres sterke avsky og forferdelse. Det finnes mange eksempler i Vest-Australia, som byen Useless Loop eller Lake Disappointment.» Europeernes forakt for dette mystiske Terra Australis, «landet i sør», har ikke avtatt etter at koloniseringen startet i 1788. Det australske landskapet er fortsatt en gåte, eller en abstraksjon – spesielt siden de fleste australierne bare flyr over det. Befolkningen i verdens mest urbaniserte land stuer seg sammen i utkanten av et fiendtlig kontinent, the fierce country. Er denne likegyldigheten grunnen til at så mange australiere fornekter miljøkostnaden til den australske livsstilen, en av de mest forurensende på planeten? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal