Frykten sprer seg blant verdens innbyggere i Steven Soderberghs smittethriller, mens Mitch (Matt Damon) er immun mot det nye MEV-1-viruset. FOTO: SF NORGE AS.

Virusfiksjon

Ni år etter at Contagion hadde premiere, har pandemifilmen fått ny aktualitet.

Steven Soderberghs film Contagion fra 2011 har klatret fort oppover på strømmelistene den siste måneden. Den plutselige populariteten er rett og slett en følge av at det ved årsskiftet dukket opp et virus i Kina som kan utvikle seg til en epidemi verre enn forrige koronavirus, Sars i 2003. Det finnes et knippe andre pandemifilmer enn Contagion, men ingen har et plott med så mange tankevekkende likhetstrekk til situasjonen som nå utspiller seg med det nye koronaviruset, offisielt kalt Covid-19, som har spredd seg fra Kina til en rekke andre land.

«Wuhan-viruset», oppkalt etter millionbyen i provinsen Hubei der det dukket opp før nyttår, har i skrivende stund ennå ikke fått betegnelsen pandemi. Men det skumle med koronaviruset er det samme som epidemiekspert Erin Mears sier i Contagion: Noen kan være smittebærere uten å ha symptomer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Fossile skylapper

Neste sak

Konservativ kollaps i Latin-Amerika

Andre saker om Film

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser

Vals med sensuren

I 1965 tok DDRs kulturpolitikk en tydelig vending da myndighetene forbød tolv

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.