Underliggende sykdom

Å få hjulene i gang igjen, betyr dermed også å fortsette ferden hodestups inn i en klimakrise som vil føre til irreversible skader i et omfang menneskeheten aldri før har opplevd.

Mens flere land begynner å lette på tiltakene mot spredning av koronaviruset, står krisene i kø. Statene har ikke bare mistet inntekter, men også betalt ut enorme summer for å redde næringsliv og arbeidsplasser. Dermed har mange av dem pådratt seg underskudd og gjeld som kan, slik vi så med den statlige hjelpen etter finanskrisen i 2008, bringe med seg destruktive økonomiske innstramninger, med mindre man velger uortodokse løsninger. Nedstengningen av deler av økonomien har gitt et drastisk fall i BNP og et økonomisk uføre som vil forsterke sosiale ulikheter, ettersom økonomiske kriser aldri rammer likt i et ulikhetsskapende system.

Som med Covid-19 forverres tilstanden av underliggende sykdom. Budsjettkutt, privatiseringer og politisk forsømmelse har svekket helsetjenestene og andre offentlige tjenester i de fleste europeiske land. Den økonomiske organiseringen, med forsyningskjeder strukket over hele verden, alt etter hvor en del eller to kan produseres eller settes sammen billigst mulig, og hvor alt som kan spares blir spart for å presse ut mer profitt, har skapt et samfunn hvor den minste forstyrrelse dytter det farlig nær stupet. Koronakrisen viser at det ikke skal mer til enn at folk ikke kjøper mer enn de trenger, før grunnen forsvinner under føttene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Japans skyldkompleks

Neste sak

Det amerikanske kolonidepartementet

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0