En evangelikal kristen og Bolsonaro-tilhenger ber foran presidentresidensen i Brasília, Palácio da Alvorada, 5. april. FOTO: ADRIANO MACHADO, REUTERS / NTB SCANPIX.
/

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Halv seks på morgenen i lokalene til militærpolitiets 22. bataljon i Rio de Janeiro tar et tv-team på seg skuddsikre vester. I teamet er stjernejournalisten Ernani Alves fra programmet Cidade Alerta («By på vakt»), som sendes tidlig på kvelden fra mandag til lørdag. Programmet tar opp kriminalitet fra alle mulige vinkler: I to timer vises reportasjer om alt fra de grusomste voldtekter til små innbrudd. Tonen er sensasjonalistisk, og de gode går alltid i uniform. Cidade Alerta har de høyeste seertallene på RecordTV, landets nest største tv-kanal ut fra geografisk dekning.

Ifølge en rapport organisasjonen ANDI har laget sammen med Brasils føderale påtalemyndighet, har Cidade Alerta brasiliansk rekord i å bryte loven på tv. Blant lovbruddene er manglende overholdelse av uskyldspresumpsjonen og rettslige beslutninger, eksponering av mindreårige, oppfordring til kriminalitet, hatprat, brudd på retten til å tie, og psykisk tortur. «Tankegangen deres er: ‘En god banditt er en død banditt’. De overser politivold og forsvarer overdreven maktbruk. Kort fortalt, den samme retorikken som president Jair Bolsonaro har brukt i en årrekke», sier antropologen Olivia Bandeira, som er koordinator i ytringsfrihetsorganisasjonen Intervozes. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Pinserepublikken Nigeria

Neste sak

Hvit flukt

Andre saker om Brasil

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand

Korrupsjonsmisbruk i Brasil

Med tvilsomme metoder la den brasilianske dommeren Sérgio Moros partiske korrupsjonsetterforskning veien åpen for ytre høyre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.