Tilfældets musik

Over ti år efter hendes bortgang, er Inger Christensen genstand for en ny opmærksomhed, der får frem nye sider ved hendes tænkning og digtning. Det viser temanummeret til det svenske tidsskriftet Aiolos.

Tilfældighedernes spil er en forudsætning for alt. Men folk glemmer, at det rationelle kun er et system blandt mange andre systemer. De glemmer at verden bevæger sig. De tror den står stille, mens de sætter sig ned og tænker sig om.
Inger Christensen, Det malede værelse (1976)

Under et besøg for et par år siden på fredsmuseet i Hiroshima var der især én genstand som alle flokkes om: en forkullet trehjulet cykel, som en lille dreng havde stillet fra sig netop som bomben blev sluppet. Som om cyklen, nu kun et stykke forkullet stof, et jernhårdt materiale opvarmet til ukendelighed af bombens stråler, tænker og fortæller mere end alle de andre billeder og ord til sammen. Mens jeg stod og stirrede på den forkullede cykel, slog det mig, hvor nemt vi har det med at glemme. Som om vi mennesker er nødt til at blive mindet om hvordan verden er, at den findes, at tingene findes, i al sin gru, i al sin skønhed. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Politikk i evangelikalismens tidsalder

Neste sak

Fra utenlandsk innblanding til bankokrati

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0