Inger Christensen i 2008. FOTO: LAURA STAMER, EPA / NTB.

Tilfældets musik

Over ti år efter hendes bortgang, er Inger Christensen genstand for en ny opmærksomhed, der får frem nye sider ved hendes tænkning og digtning. Det viser temanummeret til det svenske tidsskriftet Aiolos.

oktober 2020

Tilfældighedernes spil er en forudsætning for alt. Men folk glemmer, at det rationelle kun er et system blandt mange andre systemer. De glemmer at verden bevæger sig. De tror den står stille, mens de sætter sig ned og tænker sig om.
Inger Christensen, Det malede værelse (1976)

Under et besøg for et par år siden på fredsmuseet i Hiroshima var der især én genstand som alle flokkes om: en forkullet trehjulet cykel, som en lille dreng havde stillet fra sig netop som bomben blev sluppet. Som om cyklen, nu kun et stykke forkullet stof, et jernhårdt materiale opvarmet til ukendelighed af bombens stråler, tænker og fortæller mere end alle de andre billeder og ord til sammen. Mens jeg stod og stirrede på den forkullede cykel, slog det mig, hvor nemt vi har det med at glemme. Som om vi mennesker er nødt til at blive mindet om hvordan verden er, at den findes, at tingene findes, i al sin gru, i al sin skønhed. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal