Kombinasjonskunstneren

I en alder av 90 år er Jean-Luc Godard fortsatt en av Europas mest markante filmskapere, etter nærmest å ha revolusjonert filmkunsten på 1960- og 1970-tallet med en hardkokt sjangerstil, ukonvensjonelle kvinneportretter, radikalisme og anti-fiksjon.

Jean-Paul Belmondo og Jean Seberg i Jean-Luc Godards debutfilm Til siste åndedrag (1960).

Enkelte føler ennå ærefrykt og beven når navnet hans blir nevnt, men for den allmenne populasen er han i beste fall et vagt rykte fra den gang verden ennå var ung og moderne. 90-årsjubilanten Jean-Luc Godard ble født 3. desember 1930 på Seinens venstre bredd. I alle år har hans identitet vært knyttet til både Paris og regionen rundt Genèvesjøen i Sveits. Godard er navnet til den sveitsiske farssiden. Paul Godard var lege. Den fransk-sveitsiske morsslekten Monod er en bankierfamilie som også rommer forskere og kunstnere. Skuespilleren Anna Karina, Godards ektefelle og stjerne i fem–seks år, fikk navnet til hans avdøde mor, Odile Monod, i Outsiderbanden (1964).

Jean-Luc ble tidlig interessert i litteratur, musikk, maleri og foto, og han skulle til slutt lande på kombinasjonskunsten film. Han ble først filmkritiker i Cahiers du Cinéma under pseudonymet Hans Lucas. Fra 1955 lagde han en stripe kortfilmer, før han debuterte med en helaftens spillefilm, Til siste åndedrag, i mars 1960, kort tid etter debutfilmene til nybølge-kollegene Claude Chabrol og François Truffaut. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tårenes land

Neste sak

Trumpisme uten trump

Mer Film

Polarisering på russisk

Emosjonelle tirader eller rasjonelle argumenter? Statspropaganda eller offentlig opplysning? Det blir stadig flere politiske debattprogrammer på

Urkonflikten oppdatert

Tapsfornemmelser, sjalusi og lengsler er reaksjoner vi neppe vokser fra med det første. Av den grunn

Il Maestro

En gang presset folk seg oppspilt sammen i kinosalene for å se den siste filmen til

0 kr 0