Myten om biosikkerhet

Hvordan stanse epidemier hos husdyr og hindre virus i å krysse artsbarrieren? Anbefalingene fra de internasjonale organisasjonene er enda mer industrielt dyrehold.

desember 2020
Foto: Suzanne Tucker, Unsplash.

De sluttet de å spise, så fikk de høy feber. I løpet av en uke døde alle de ti tusen grisene Chen Yun hadde på gården sin i Jiangxi sørøst i Kina. I 2018 og 2019 ble alle av Kinas provinser rammet av afrikansk svinepest, som utryddet halvparten av landets griser. Viruset som først ble oppdaget i Afrika for over hundre år siden, har så langt vist seg å være harmløst for mennesker, men for svin kan dødeligheten være opptil hundre prosent. Fra Kina har viruset spredt seg til Sørøst-Asia, og det herjet allerede i Sentral-Europa da det ble oppdaget i Belgia i 2018. Nå frykter nabolandene at det skal spre seg dit.

For å stanse epidemien som ennå pågår, gir den kinesiske staten støtte til etablering av gårder med minst fem hundre griser. «Familiebrukene vil forsvinne til fordel for industrielt husdyrhold», sier den offisielle eksperten Jian Huang fra Kinas svineinstitutt. Kina følger dermed anbefalingene til de internasjonale organene mot epizootier (epidemier som rammer dyr), sier Wantanee Kalpravidh, leder for dyrehelse i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal