/

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

«Alarmisme» har blitt en utbredt karakteristikk overfor alle som advarer mot full klimakatastrofe. Innvendingen er at miljøalarmen skaper unødig frykt og paniske tiltak. Men når vi nå forhåpentlig forlater Trump-æraens fornektelse av klimaproblemene, kan moderat avdramatisering vise seg å være et langt mer seiglivet problem. Selv FNs generalsekretær António Guterres slår alarm i de sterkeste ordelag og snakker om kollektivt «selvmord» og vår destruktive «krig mot naturen», men i verste fall lever vi i en tid der de politiske institusjonene er blitt immune mot alarmsignaler.

To amerikanske bøker som kom ut midt i den hete sommeren 2020 hadde samme miljøbudskap: Hold hodet kaldt! Det er også tittelen på en av de tidligere bøkene til den danske statsviteren Bjørn Lomborg. I sin nye bok legger han fram en hel anklageliste i krigstyper på omslaget: False Alarm – How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor and Fails to Fix the Planet. Fra en nøktern kritikk, har Lomborg beveget seg ut i en lett hysterisk kritikk av klimabevegelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

I nasjonalismenes grenseland

Neste sak

Vill vest om kobbergruven

Mer Essay

Den hybride dannelse

Kampen for dannelse på de højere læreranstalter handler både om faglig stærk opdragelse, men også om

0 kr 0