Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Ingen lukrativ sektor unnslipper Alibabas appetitt. I 2014 kastet Alibaba seg inn i helsesektoren. «Et strategisk viktig område for konsernet vårt, med et sterkt vekstpotensial», ifølge styreleder og administrerende direktør Daniel Yong Zhang. Helsetilbudet i Kina lider under enorme forskjeller mellom by og land, samtidig som landet også har en aldrende befolkning. «Før forholdt helsevesenet seg til en befolkning med lav inntekt, høy dødelighet og høye fødselstall, som krevde grunnleggende helsetjenester. Nå har befolkningen fått høyere inntekt, mens dødeligheten og fødselstallene har sunket. Dermed krever de mer avanserte helsetjenester», forklarte den franske forskeren og helseøkonomen Carine Milcent i 2018.

For å tilfredsstille ønsket om bedre helsetjenester har Jack Ma lansert AliHealth. Selskapet tilbyr kundene som har blitt kjent med det via nettmarkedsplassen Taobao, skreddersydde helsetjenester som det offentlige helsevesenet ikke tilbyr, og videokonsultasjoner med leger hvor de kan få resepter på medisiner som leveres innen en halvtime. Disse tjenestene, som siden har blitt kopiert av konkurrenten JD.com, er tilgjengelig direkte i betalingsappen Alipay. Alt brukerne trenger å gjøre er å beskrive symptomene sine for en bot. Dette automatiserte programmet gir dem så et lite utvalg av de 35 000 tilgjengelige nettlegene (inkludert spesialister) som tar ulik pris, eller avtaler en time direkte med et sykehus. 29. januar i fjor kunngjorde AliHealth, etter at flere titalls kinesiske byer hadde begynt å stenge ned, at selskapet hadde passert en milepæl med hundre tusen legetimer på nettet om dagen. Siden har selskapets børsverdi steget med 52 prosent.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Etiske problemer for Belgias alternative bank

Neste sak

Etter Latin-Amerikas «rosa bølge»

Mer Kina

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

Kinas subsidierte piratfiskere

Ingen vet nøyaktig hvor mange skip Kinas havfiskeflåte består av, men det er ingen tvil om at denne subsidierte armadaen er blitt både en trussel mot verdens fiskebestander og et geopolitisk maktmiddel.

0 kr 0