Japanske byråkrater jobber seg til døde

Byråkratene i Japans departementer er unntatt alle arbeidsmiljølover og jobber opptil tre hundre timer overtid i måneden. Mange forlater nå departementene i frykt for karoshi, «død av overarbeid». Det truer med å felle hele statsforvaltningen.

Halv ett på natta i regjeringsstrøket Kasumigaseki i Tokyo er taxikøene endeløse utenfor regjeringsbyggene. Byråkratene som ikke rakk siste t-bane velter inn i bilene og forsvinner ut i natta.

Scenen viser hvordan hverdagen er for de departmentsansatte i Japan. Selv om de har en status mange misunner dem og en trygg jobb, er livet som byråkrat et tilsynelatende evig hardkjør. Siden de jobber for allmennheten og må kunne håndtere kriser når de dukker opp, er det bestemt at de ikke skal omfattes av landets arbeidsmiljølov, som tillater maks 45 timer overtid i måneden. Fagforeningene deres har heller ikke rett til å streike. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Etter Latin-Amerikas «rosa bølge»

Neste sak

Italias politiske drama i tre akter

Mer Japan

Servilt språk, underdanig samfunn

På japansk kan man ikke henvende seg likt til en sjef som til en kollega, eller tiltale sine storesøsken på samme måte som sine småsøsken. Samfunnets hierarkiske struktur er støpt inn i språket.

Japans skyldkompleks

Siden den økonomiske krisen på 1990-tallet har likhet og solidaritet gradvis måttet vike plassen for jiko sekinin, «egenansvar». Japans arbeidsledige, hjemløse og syke har nå kun seg selv å skylde på.

Dagen da Japan nesten forsvant

Naoto Kan var statsminister da atomulykken i Fukushima truet med å utslette Japan. Her er hans fortelling om de dramatiske dagene og hvorfor kjernekraft bør avskaffes.

Bagatellisering av en katastrofe

Japan er fremdeles preget av katastrofene i mars 2011. Men myndighetene bagatelliserer helsekonsekvensene av katastrofen og vil tvinge innbyggerne tilbake til et øde område hvor det er flere arbeidere enn beboere.

Øya som vil redde tunfisken

På den lille øya Iki kjemper 300 fiskere for å stanse nedgangen i tunfiskbestanden i Stillehavet. Det er ikke lett i landet som spiser mest tunfisk i verden.

0 kr 0