/

USA sår splid om gass i EU

Forholdet mellom Vest-Europa og Russland har blitt stadig verre med konflikten i Ukraina og behandlingen av Aleksej Navalnyj. Disse spenningene er bakteppe for et stort spill om Europas kraftforsyning.

Rørdeler for Nord Stream-prosjektet. Foto: Shutterstock.

I juli 2018 ble daværende president for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker enig med USAs president Donald Trump under et besøk i Det hvite hus. «I dag ble vi enig om å styrke vårt strategiske samarbeid innen energi», erklærte de. «EU vil importere mer flytende naturgass fra USA for å diversifisere sin energiforsyning.»Det var allerede da ingen hemmelighet at de nordamerikanske gassprodusentene leter etter nye kunder, og at EU, verdens største importør, er en ideell kunde.

Naturgass har igjen havnet i sentrum av det storpolitiske spillet med konflikten mellom Russland og Ukraina, den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2, og spenningene rundt gassfeltene utenfor Kypros. Samtidig er stadig flere stater blitt mer opptatt av miljø og klima. Naturgass er en ikke-fornybar ressurs, men den forurenser mindre enn olje og kull. Gass er også en billig måte å produsere strøm på, og den er blitt lettere å transportere enn i forrige århundre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0