//

Pressefriheten under angrep i Nord-Afrika

Algeriske og marokkanske myndigheter nøler ikke med å bruke rettsvesenet for å sette munnkurv på landenes journalister, mens politisk press tærer på medielandskapet i Tunisia.

En politiutsending advarer demonstrantene som krever at marokkanske myndigheter løslater de arresterte journalistene Omar Radi og Suleiman Raissouni, Rabat, 25. mai. Foto: Mosa'ab Elshamy, AP / NTB.

På telefon fra Alger snakker Khaled Drareni rolig, men bestemt. Redaktøren for nettavisen Casbah Tribune ble i september dømt i ankesaken sin til to års fengsel for å «undergrave det nasjonale samholdet» og å «oppfordre til uvæpnet folkeansamling». Etter elleve måneder i fengselet Koléa ble han løslatt 19. februar. Drareni, som også er tilknyttet franske TV5 Monde, har i løpet av året i fengsel blitt et symbol på kampen for presse- og ytringsfrihet i og utenfor Algerie. I slutten av mars opphevet Algeries høyesterett dommen og ba om en ny rettssak. Det blir den tredje rettssaken for den unge journalisten, som har falt i unåde hos landets regime på grunn av sin brede dekning av folkebevegelsen Hirak helt siden de første protestene i februar 2019.

Etter løslatelsen fant Drareni tilbake til demonstrasjonene, som ble avbrutt av koronapandemien i mars i fjor, men gjenopptatt i vår. Kravene er fortsatt de samme: en sivil og ikke-militær stat, et uavhengig rettsvesen og frie valg. Men klimaet er ikke lenger det samme som da protestene startet. Pressefriheten har sjelden vært under så sterkt angrep i landet, forteller Drareni: «Tidligere sa vi journalister ofte til hverandre: ‘Tilbakeslaget for pressen begynte med Abdelaziz Bouteflika i 1999.’ Men nå er situasjonen i ferd med å bli verre. Saïd Boudour, Sofia Marrakchi, Mustafa Bendjama … Jeg har ikke lenger tall på hvor mange journalister som har blitt rettsforfulgt og fengslet av myndighetene bare for å ha gjort jobben sin.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hva gjenstår av Kinas kommunisme?

Neste sak

Kabelkappløp mellom Kina og USA

Mer Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De

Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig

0 kr 0