«Du blir behandlet som et insekt»

Kong Mohammed 6 har satset hardt på store offentlige byggeprosjekter for å utvikle et privat næringsliv. Nå er Marokkos vellykkede fasade i ferd med å sprekke, med økt arbeidsledighet og sosial nød.

Hvor er Marokko på vei? Ingen vet. Ikke engang kong Mohammed 6. Han har offisielt erkjent begrensningene ved styringsformen som i 1999 gjorde at han overtok makten etter at faren Hassan 2 døde. «Plikten til klarhet og objektivitet krever en nyansering av det positive regnskapet, i den grad allerede utførte framskritt og realiseringer ennå ikke har fått nok ringvirkninger for hele samfunnet», sa kongen før feiringen av hans tjue år ved tronen i juli i fjor.

Styringsformen er et allmektig monarki som forsøker å skape en ultraliberal økonomi med grandiose prosjekter styrt av offentlige virksomheter. Blant dem er høyhastighetsbanen mellom Casablanca og Tanger, den økonomiske frisonen og industriområdet Port Tanger Med, teateret Mohammed 6 i Casablanca, og nye motorveier. Prestisjeprosjektene forfører mange i utlandet, og har gjort at kongen har klart å bli sittende i over tjue år uten at den nasjonale eller internasjonale pressen har angrepet ham. Både i utlandet og i sentrum av Rabat framstår Marokko fortsatt som en ørn ragende over det afrikanske kontinentets økonomi med sin knirkefrie deltakelse i de globale verdikjedene, blant annet som en viktig produsent innen bil- og luftfartsindustri. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Med en gang

Neste sak

Den rødgrønne forandring der forsvandt

Mer Marokko

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

Rif gjenfinner opprørsånden

De marokkanske myndighetene sliter med å demme opp for opprør etter protestbølgen i den arabiske verden. Etter valgseieren i november 2011 leder det islamistiske Rettferdighets- og utviklingspartiet regjeringen. Men maktstrukturene vedvarer, i likhet med undertrykkelsen, særlig i den forsømte berberregionen Rif.

Marokkos andre land

Rif er et stort bånd som dekker hele det nordlige Marokko fra Tanger i vest til Nador i øst. I denne regionen med storslåtte fjell som stuper ned i Middelhavet, men langt fra turistindustrien, er befolkningen spredt over en rekke isolerte små og større landsbyer. Regionen er mer eller mindre delt i en arabisktalende del i vest (jbalas) og berbisktalende del i øst (rifere).

Det skjulte Marrakech

Folkeavstemningen om grunnlovsreform har latt kong Mohammed 6 gi landet et ferniss av demokratisering, i ly av de arabiske opprørene. Men skjebnen til Marrakech, det nye Saint-Tropez for den globale kjendisklassen, viser de brutale ulikhetene som rokker ved det marokkanske samfunnets fundament.

Pennefeide om Vest-Sahara

Marokkanske og algeriske journalister strides om opprørerne i Vest-Sahara er separatister eller frihetsforkjempere.

0 kr 0