En flom av sinne og avsky

Fra Algerie til Kuwait har protester på sosiale medier kastet lys over utbredt seksuell trakassering og vold mot kvinner. Myndighetene benytter gjerne anledningen til å skryte av landenes ytringsfrihet, men tolererer ikke krav om politiske endringer.

august 2021
12. januar, Tunis. Et veggmaleri viser kvinner som protesterer mot seksuell trakassering under slagordet #EnaZeda, som betyr MeToo på arabisk. Foto: Medhdi Chebil, Polaris / NTB.

Den 3. oktober ble den livløse kroppen til en ung kvinne funnet i en nedlagt bensinstasjon i en forsømt forstad øst for Alger. Chaïma (19) ble voldtatt og knivstukket før hun ble dynket i bensin og satt fyr på. Gjerningsmannen, som hadde forsøkt å voldta henne allerede i 2016, innrømmet udåden da han ble arrestert. Saken opprørte Algerie. Pressen dekket den tett, og på internett dukket slagordet «Jeg er Chaïma» opp, med illsinte krav om at drapsmannen måtte henrettes.

Mens feminister etterlyste en større bevissthet om den systemiske volden mot kvinner, var det kravet om å begynne med henrettelser igjen etter et 27 år langt moratorium som mobiliserte mest. «Vi måtte gi debatten en ny retning», sier Wiame Awres, en av initiativtakerne til nettstedet Féminicides Algérie. «Som hver gang en slik tragedie skjer, gikk vi pedagogisk til verks for å forklare hva et kvinnedrap er, det vil si drap på kvinner fordi de er kvinner, for å bruke FNs definisjon. Altså et drap med en strukturell karakter som ikke vil forsvinne ved å straffe øye for øye, tann for tann.» Féminicides Algérie har registrert 23 kvinnedrap i første halvår i år og 55 i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal