Amerikansk diskresjon i Taiwan

Offisielt har USA ingen diplomatisk tilstedeværelse i Taiwan, men for to år siden bygde amerikanerne et gigantisk kontorbygg til sitt «institutt» på øya. Med et stadig mer anspent forhold til Kina trapper USA opp sine uoffisielle kanaler.

oktober 2021
Det nye bygget til Det amerikanske instituttet i Taiwan kostet 255 millioner dollar. Totalt har instituttet over fem hundre ansatte på øya. Foto: Kit Leong, Shutterstock.

I bydelen Neihu i utkanten av Taipei holder American Institute in Taiwan (AIT) en lav profil. Ingen flagg, ingen væpnede marinesoldater, ingen biler med diplomatskilt. Bare et segl med USAs ørn på inngangsdøren viser hvem som holder til her. Med innvielsen av bygget i 2019, fjernet AIT seg fra bydelen Xinyi, som huser de fleste diplomatiske «representasjonene» i Taiwan – og ikke ambassader, ettersom de fleste land ikke anerkjenner Taiwan som en stat.

«De facto-ambassaden», som det kolossale bygget kalles, kostet 255 millioner dollar. Hvis vi tar med kontorene i øyas nest største by Kaohsiung, har den amerikanske tilstedeværelsen nesten 500 ansatte (mot 1300 i Beijing). Offisielt er AIT en ideell organisasjon sponset av de amerikanske myndighetene. Uoffisielt er det en av USAs dyreste diplomatiske institusjoner i Asia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal