Fotografiene her er fra prosjektet «874» av Cristóbal Olivares. Fra 2011 til 2013 gikk mange tusen chilenere ut i landets gater for å demonstrere mot regjeringen og et i stor grad privatisert utdanningssystem. Lærere, foreldre og studenter krevde en full overhaling av skolevesenet og en ny grunnlov for å erstatte den gjeldende grunnloven, som ble vedtatt under diktaturet til Augusto Pinochet (1973–1989). Politiet slo hardt ned på demonstrasjonene med rå makt, store mengder tåregass og vilkårlige arrestasjoner som ble sterkt kritisert av menneskerettsorganisasjoner. Under en av de største demonstrasjonene i hovedstaden 11. august 2011 ble 874 studenter arrestert.

Ny begynnelse i Chile

Med nesten 56 prosent av stemmene vant venstrekandidaten Gabriel Boric presidentvalget i desember mot Pinochet-apologeten José Antonio Kast. 35 år gamle Boric blir Latin-Amerikas yngste president noensinne når han tiltrer 11. mars. Han har nå en enorm oppgave foran seg.

januar 2022

En sitrende lettelse spredte seg gjennom store deler av Chile kvelden 19. desember, ikke bare på venstresidens partikontorer, men også fra hus til hus og på sosiale medier. For ytre høyre, ledet av den reaksjonære, nyliberale Pinochet-apologeten José Antonio Kast, hadde nettopp tapt presidentvalget mot venstrekandidaten Gabriel Boric fra Verdighetsalliansen (Apruebo Dignidad), en koalisjon mellom Kommunistpartiet, venstrekoalisjonen Frente Amplio og regionale miljøpartier. I Santiago og andre større byer samlet store folkemengder seg i gatene for å feire. Folkefesten, gledesutbruddene og lyden av bilhornene varte til langt på natt.

Valget virket på ingen måte avgjort på forhånd. Mange velgere hadde ikke bestemt seg, og 53 prosent holdt seg hjemme i første runde. Helt siden overgangen til demokrati i 1990, og spesielt siden stemmeplikten ble avskaffet i 2012, har andelen hjemmesittere vokst i takt med økende misnøye med en demokratisering som ikke har klart å bryte med den autoritære nyliberale fortiden. Mellom de to rundene dro Borics valgkampteam ut av middelklassestrøkene i hovedstaden, hvor kjernevelgerne befant seg, til mer avsidesliggende områder i nord og sør, til landsbygda og fattigere deler av byene. Målet var å mobilisere hjemmesitterne og vinne terreng i områder der Kast hadde fått høy oppslutning. Det lyktes: Valgdeltakelsen steg til nesten 56 prosent i andre runde, da Chile for første gang passerte åtte millioner avlagte stemmer. Boric slo til slutt Kast med over ti prosentpoeng. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal