Nyliberalisme til høyre og venstre

Sebastián Piñera kom til makten med løfter om forandring og brudd med fortiden. Glem den «gamle høyresiden» (arven etter general Augusto Pinochet), glem gammeldags politikk (ineffektiv og utdatert), milliardæren Piñera skulle styre landet «som et selskap». Dette lød forlokkende i første omgang, men etter jordskjelvet i januar 2010 og den påfølgende gjenoppbyggingen av kysten, begynner mange chilenere å tvile.

Lota er en gammel gruveby ved Stillehavets kalde havstrømmer, femti mil fra Santiago. Her kan man enda tydeligere enn i hovedstaden se hva prosjektet til Chiles nye president Sebastián Piñera går ut på.

Det er en solfylt formiddag, høysommer på den sørlige halvkule. Markedet i Lota syder av liv, de skrøpelige salgsbodene flommer over av dagens fangst: skjell, kråkeboller, alger, forskjellige typer fisk. Fra en flettekurv viser Maria fram noen flotte røkte sagskater mannen hennes har fanget ute på havet. Med et stort smil og armer ødelagt av hardt arbeid prøver hun å kapre kunder: «2000 pesos per stykk!» Rundt tjue kroner per fisk. Som dagen før og dagen før der igjen må hun ta til takke med en omsetning på rundt hundre kroner. Hun når aldri opp til gjennomsnittslønna, som ligger på rundt 3500 kroner i måneden. «Alle her jobber hardt», forteller hun. «Fisket er ikke som det var. Det blir mindre og mindre fisk.» Likevel har levekostnadene i Lota (og andre deler av den chilenske kysten) skutt i været det siste året. «Etter jordskjelvet skal jo ting bygges opp igjen!» sier Maria og smiler. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0