Reality-kjendis og modell Kylie Jenner er en sentral person i Liv Strömquists nye bok.

Strömquist i speilsalen

Den sprekeste satirikeren i nordiske tegneserier er svensk. Nå har Liv Strömquist også kommet på norsk med boka Inne i speilsalen, om fysisk skjønnhet og hvorfor så mange er så besatt av den.

januar 2022

I et oversiktsbilde, der en del nyanser er visket vekk, har 2000-tallet vært framgangsrike tiår for nordiske tegneserier. Om jeg skulle velge bare én serieskaper som den mest tidstypiske, ville det være svenske Liv Strömquist. 43-åringen er en populær og markant kulturpersonlighet, særlig i hjemlandet, og et levende symbol på tegneserienes klassereise fra barnerom og subkultur til prestisjetunge priser og synlighet i mange medier. Strömquist og seriene hennes utfolder seg ikke bare i bøker og aviser, men også i radio, podkast, tv, film og på teaterscener.

Det har kommet til langt flere kvinnelige serieskapere på 2000-tallet. Strömquist er i første rekke for denne omveltningen, som har fornyet og utvidet både innholdet i seriene og det publikumet som leser dem. Særlig i Sverige ser vi en tydelig feministisk agenda for seriene, og Strömquists prosjekt i flere bøker er å avkle kvinneundertrykkelse, enten den er strukturell i samfunnet eller utøves av historisk kjente menn. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal