Bildene som illustrerer denne artikkelen kommer fra serien «Red Kerala» (2018) av fotografen Gabriel Melo, hvor han dokumenterer bruken av kommunistsymboler i Kerala. Se: www.gabrielmelophotography.com.

Hammer, sigd og nikab

Mens muslimene blir stadig mer forfulgt i et India styrt av hindufundamentalisten Narendra Modi, har de blitt synligere i det offentlige rom i den kommuniststyrte delstaten Kerala.

Synet er overraskende. Tre kvinner i nikab sitter og snakker på et busstopp foran et gigantisk portrett av Che Guevara. De er dekket fra topp til tå i svart stoff, med hansker på hendene og tildekkede ansikter hvor bare øynene er synlige. Over dem henger røde vimpler med hammer og sigd festet til busskuret. Er jeg i Saudi-Arabia? På Cuba? Nei, i Kerala, helt sør i India. «Disse kvinnene i nikab dukket opp for femten–tjue år siden. I dag er de overalt», forteller den unge sosiologen M. S. Visakh, som nettopp har forsvart sin doktoravhandling om muslimsk identitet i delstaten.

Smilende med barbert hode og kledd i en løs grønn tunika og skinnsandaler møter han meg på en trendy kafé i delstatshovedstaden Thiruvananthapuram. «Før kledde de muslimske kvinnene her seg som de andre, i fargerike sarier eller i churidar (mellomlang tunika med vide bukser eller leggings), og hodet dekket med et langt farget sjal kalt thattam», forteller han. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0