Illustrasjon: Stefan Keller, Pixabay.

Den tredje atomalderen

Da Putin kunngjorde at han hadde satt atomstyrkene sine i beredskap, tvang han de vestlige mediene og regjeringene til å gjenoppfriske atomvokabularet fra den kalde krigens dager. Krigen i Ukraina kan nå innvarsle en tredje atomalder, hvor atomavskrekking ikke lenger kan tas for gitt.

april 2022

Alle la merke til tonen i svaret – tørr, en smule irritert. «Denne ideen om at vi skal sende inn offensivt materiell, fly, panservogner og tog med amerikanske piloter og amerikansk mannskap – ikke innbill dere noe annet – den kalles tredje verdenskrig.» 11. mars avviste Joe Biden mange politikeres og eksperters ønske om at USA skulle involvere seg mer direkte i krigen i Ukraina, og utelukket en direkte konfrontasjon mellom USA og Russland. Samtidig sa den amerikanske presidenten at han ville gå til mer ekstreme skritt hvis den russiske offensiven utvidet seg til territoriet til et NATO-medlem.

Han innførte dermed et skille mellom et ukrenkelig område, NATO, og det ukrainske territoriet, som ble plassert i en egen geostrategisk kategori. Å bevare dette skillet vil, ifølge Washington, kreve en presis forståelse av maktbalansen mellom aktørene på bakken og en streng kontroll over hvor langt Ukrainas støttespillere kan involvere seg (især hvilke våpen de kan gi til ukrainerne). Og ikke minst krever det en konstant vurdering av hvor langt Russland er villig til å gå. Det overordnede målet er å bevare en åpning som gjør det mulig å forhandle fram en utvei som er akseptabel for både Russland og Ukraina. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal