Forsiden til Christophe Blain og Jean-Marc Jancovicis Le monde sans fin.

Da klimaforskeren møtte tegneren

Den norske klimafabelen Embla er en av flere nye tegneseriebøker der serieskapere samarbeider med klimaeksperter. Kan tegningene skjerpe motivasjonen til å ta spranget fra ord til handling?

mai 2022

Allerede i 1896 beregnet den svenske kjemikeren Svante Arrhenius sammenhengen mellom økt konsentrasjon av karbondioksid i atmosfæren og høyere temperatur på Jorda. I boka Urgence climatique, som nylig var nominert ved Angoulême-festivalen som en av fjorårets beste miljøtegneserier, vipper Arrhenius oppgitt en klimaskeptiker over i et basseng med olje når verken matematiske beregninger, grafer eller faglige argumenter gjør inntrykk på vedkommende. Slik gir boka et karikert utløp for en frustrasjon som mange klimaforskere kanskje føler på. Selv om vitenskapen ikke levner tvil om at det skjer menneskeskapte klimaendringer, som uttrykt i FNs klimarapporter, viser meningsmålinger både i Norge og utlandet en betydelig skepsis i befolkningen.

Franske Urgence climatique av serieskaperen Étienne Lécroart og matematikeren og økonomen Ivar Ekeland er bare én av flere nye tegneseriebøker om klima, der tegnerne samarbeider med fageksperter. Christophe Blain, en av de største stjernene innen franske tegneserier, har samarbeidet om boka Le monde sans fin med ingeniøren Jean-Marc Jancovici, som er grunnlegger av tenketanken The Shift Project og medlem av det regjeringsoppnevnte klimarådet Haut Conseil pour le climat. Her hjemme har den erfarne serieskaperen Arild Midthun, nå mest kjent som Donald-tegner, laget ungdomsboka Embla sammen med Bjørn H. Samset, fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal