Kaos i verdens hvetehandel

Det kraftige fallet i ukrainsk korneksport og sanksjonene mot Russland har skapt stor uro i kornmarkedene. Importlandene leter etter nye leverandører, mens 1,7 milliarder mennesker står i fare for å rammes av sult og nød.

mai 2022
Ill.: Shutterstock.

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar har det blitt fare for en omfattende matkrise. I USA steg prisene på brødhvete på Chicago Mercantile Exchange – en av de viktigste børsene for kornkontrakter – fra 300 dollar per tonn 1. januar til over 430 dollar i april.

På alle futuresmarkedene der kornprodukter omsettes, er indeksene rekordhøye, og prisene svinger etter nyhetene fra fronten og forhandlingene mellom Kreml og regjeringen Kyiv. Matprisindeksen til FNs matvareprogram (FAO) har nådd sitt høyeste nivå siden opprettelsen i 1990 på grunn av prisøkningen på korn og vegetabilske oljer. For å forstå disse prishoppene må vi se nærmere på verdenshandelen med hvete, en kornsort som nesten hele menneskeheten har spist siden antikken i form av basisvarer som brød, pasta og kaker.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal