Fra Caracas, 14. april 2021. Foto: Federico Parra, AFP / NTB.

Venezuela inn i varmen

Med krigen i Ukraina trenger USA å sikre andre oljeforsyninger og søker nå å normalisere forholdet til landet de har bidratt til å ødelegge gjennom fem år med omfattende sanksjoner. Men det vil bli dyrt å bygge opp oljeindustrien igjen.

«Det er litt som når Darth Vader kveler noen i Star Wars. Det er dette vi gjør med regimet økonomisk sett», sa USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton til tv-kanalen Univision 22. mars 2019 om den amerikanske strategien mot Venezuela. De amerikanske sanksjonene som ble innført i juli 2017, forvandlet krisen landet allerede opplevde, til det USAs tidligere ambassadør i Venezuela, William Brownfield, 12. oktober 2018 kalte en «tragedie». Nøkternt la han til: «Hvis vi kan gjøre noe for å få fortgang i den, må vi gjøre det, vel vitende om at det vil ramme millioner av mennesker som allerede sliter med å skaffe seg mat og medisiner. […] Målet vårt rettferdiggjør denne strenge straffen.»

Med sine anstrengelser for å styrte president Nicolás Maduro har USA vist at det er mulig å ødelegge et land uten å ty til våpen. Når man har en global valuta, dollaren, som gjør at man kan innføre sanksjoner mot andre land, har man muligheten til å ødelegge disse landenes økonomi, statsapparat og samfunn. Og så brått ombestemme seg. Spenningene på energimarkedet etter Russlands krig mot Ukraina har fått Joe Biden til å gjenoppta dialogen med en politisk leder som USA ikke engang har anerkjent, og de amerikanske sanksjonene kan nå bli opphevet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal