Revolusjon i flere akter

En sensurbølge i det amerikanske skoleverket plasserer tegneserier med skeive hovedpersoner, som Maia Kobabes Gender Queer, midt i en stadig mer tilspisset kulturkamp. LHBT-tematikk er en markant tendens i nye tegneserier.

juli 2022

Nye og gamle tegneserier har bredt seg utover amerikansk populærkultur som et dominerende forelegg for filmer, tv-serier og spill. Det kan være vanskelig å tro at før alle Marvel-filmene og populære Netflix-serier som The End of the F***ing World og Heartstopper hadde tegneseriene en ferniss av det forbudte. Beskyldninger om at vold og umoral i tegneserierutene forårsaket ungdomskriminalitet, førte til sensur og tegneseriebål i 1950-tallets USA. Stigmaet som en skadelig eller i alle fall uglesett kunstform ga samtidig tegneseriene tiltrekningskraft for mange lesere og ambisiøse serieskapere.

Nå ser vi en ny sterk sensurbølge, som plasserer flere tegneserier midt i kulturkampen i det amerikanske samfunnet. En oversikt fra amerikanske PEN viser at den selvbiografiske tegneserieromanen Gender Queer av Maia Kobabe er den boka som er mest utsatt for sensur i amerikanske skoler. Den utsolgte boka fra 2019 kommer i juli i en ny deluxe-utgave. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal