Draculas fødsel

Vampyren er en av få moderne myter. Den blodsugende skikkelsen hadde hjemsøkt folkemunne siden Vlad Tepeș, men det var først på 1800-tallet at myten fikk sin kraft som en trussel mot det anstendige samfunnet.

august 2022
I 1922 ble F.W. Murnaus Nosferatu vist for første gang. Dracula har blitt adaptert gjentatte ganger etter denne første, uoffisielle opptreden fra den tyske ekspresjonismen.

Den 25. mai 1895 ble en skuespiller for første gang slått til ridder av dronning Victoria av Storbritannia. Den nyslåtte ridderen Henry Irving var også teaterregissør og eier av Lyceum-teateret i London.

Dagen etter var det fest på teateret. Blant de mange prominente gjestene var tidligere statsminister William Gladstone, skuespiller Ellen Terry, kritiker og dramatiker George Bernard Shaw, og forfattere som H.G. Wells, Thomas Hardy og Arthur Conan Doyle. Oscar Wilde glimret med sitt fravær, etter å ha blitt fengslet for homoseksualitet samme dag. I tillegg var det en stor, rødhåret mann til stede, Bram Stoker, direktør for Lyceum-teateret og en stor beundrer av Irving. To år senere kom han til å utgi sitt hovedverk, Dracula. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal