Fra vondt til verre i Storbritannia

Skandalene tvang til slutt Boris Johnson til å gå av. Han etterlater seg et land som har sagt farvel til EU og står overfor en dyp økonomisk krise. Så langt har etterfølgeren Liz Truss bare forverret situasjonen i et Storbritannia som er i ferd med å rakne.

oktober 2022
(F.v.) Storbritannias forhenværende statsminister Boris Johnson, hans kone, den nye statsministeren Liz Truss, og innenriksminister Priti Patel på markeringen av Elizabeth 2s 70 år som britisk monark, i St. Pauls katedral i London 3. juni. Foto: Phil Noble, Reuters / NTB.

Den 4. august advarte Bank of England om at Storbritannia var på vei inn i en dyp resesjon som landet ikke ville se slutten på før ved utgangen av 2023. Inflasjonen ville nå sitt høyeste nivå på 42 år med 13 prosent, og levestandarden ville synke ytterligere med økende energipriser og stagnerende lønninger. En måned senere tok Liz Truss over for Boris Johnson som statsminister. To dager etter døde dronning Elizabeth 2, Storbritannias lengstregjerende statsoverhode, 96 år gammel.

Storbritannias tidligere og nåværende politiske ledere reagerte alle på monarkens bortgang med en variasjon over samme tema. Elizabeth 2 var «klippen det moderne Storbritannia ble bygd på», sa Truss. «Vår nasjons matriark», erklærte Tony Blair, mens hans konservative forgjenger John Major mente at hun hadde utført sine plikter «klokt og uselvisk». Men jo mer Westminster-politikerne synkroniserte sin retorikk om nasjonal enhet, jo mindre overbevisende virket det. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal