Sovjetunionens siste tegner

«Jeg må kjenne de samme følelsene som figurene, jeg må føle deres kamp. Jeg er ikke en tilskuer», sier den russiske eksiltegneren Victoria Lomasko, som under årets tegneseriefestival i Angoulême ble tildelt prisen for kunstnerisk mot i tegneserier.

mars 2023
Fra Victoria Lomaskos La Dernière Artiste soviétique.

Den 4. mars for ett år siden tok Victoria Lomasko med seg det hun fikk plass til i kofferten, og dro fra Moskva og Russland. Hun er internasjonalt anerkjent for sine tegnede reportasjer og veggmalerier, og er en tydelig kritiker av Putin-regimet.

– Da Putin startet invasjonen av Ukraina, ble det umiddelbart klart for meg at vi har et reelt diktatur i Russland. Jeg forsto at jeg måtte forlate landet, men jeg hadde ikke noe visum, forteller Lomasko når jeg møter henne på årets Angoulêmefestival i Frankrike, siste helgen i januar. 44-åringen er på festivalen for å lansere sin nye bok La Dernière Artiste soviétique, som kommer på engelsk senere i år, og har også en egen utstilling. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal