Styrt økonomi mot ulmende finanskrise

Kollapsen til Silicon Valley Bank i mars ga en følelse av déjà vu med stupende aksjemarkeder, forsikringer om at det ikke er noen grunn til panikk, statlig redning av skjødesløse investorer og løfter om grundig etterforskning.

Bilde av hender fulle av penger.
Foto: Richard, Unsplash.

Når en politisk leder insisterer på noe som virker åpenbart, er det all grunn til å tvile på det. Da Frankrikes finansminister Bruno Le Maire 13. mars sa at «alt gikk bra» for de franske bankene etter en ny bankkonkurs i USA, bidro det sannsynligvis til å overbevise finansaktørene om at de burde skynde seg til livbåtene.

Tre dager tidligere hadde USA opplevd den største bankkollapsen siden 2008, da Silicon Valley Bank (SVB), en bank spesialisert på lån og finanstjenester for oppstartsselskaper, kantret. Etter en helg med interne forhandlinger hos landets politiske og monetære myndigheter var alles øyne rettet mot finansverdenen i frykt for et etterskjelv. Foran kameraene prøvde den franske finansministeren å skape tillit og mane til ro, men han virket anspent: «Ta det med ro», sa han til investorene. «Se på virkeligheten. Realiteten er at det franske banksystemet ikke er truet. Situasjonen i USA har ingenting å gjøre med Frankrike.» Så konkluderte han, som en brannmann med en bensinslange: «Det finnes ingen risiko for de franske bankene.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal