Macron jakter ulv

Ulven ble utryddet i Frankrike på 1940-tallet, men etter at en flokk ble satt ut i nasjonalparken Mercantour i 1992, har den igjen etablert seg i flere deler av landet. Selv om franskmenn flest er positive til ulven, blir stadig flere ulver skutt.

En person kledd i ulvekostyme under en demonstrasjon mot vern av ulv i Frankrike, Strasbourg, 26. november 2014. FOTO: FREDERICK FLORIN / AFP PHOTO / NTB.

Ulven er strengt vernet av både Bernkonvensjonen (1979) og EUs habitatdirektiv (1992), og utgjør ingen fare for mennesker. Eneste unntak fra dette vernet gjelder felling av enkeltdyr som en siste utvei for å hindre betydelig skade på husdyrbesetninger. De siste tretti årene har den franske staten brukt betydelige ressurser på å sikre sameksistens mellom ulv og husdyr, med nesten 30 millioner euro bare i fjor. Denne summen gir en god pekepinn på hvor stor innsats bøndene gjør for å beskytte dyrene sine i tråd med den nasjonale handlingsplanen. Nesten 75 prosent av gårdene som blir angrepet, opplever bare ett eller to angrep i året, mye takket være bedre vakthold, gjerder og vakthunder.

Til tross for at disse tiltakene har vært effektive, endret tilnærmingen til ulven seg i 2012. Før dette året ble det enkeltvis gitt tillatelse til felling for å unngå for mange rovdyrangrep. Uten offentlig debatt ble denne politikken erstattet av en regulering basert på bestandsnivå. Det økte antallet ulver blir nå brukt som argument for å skyte mer ulv, selv om skader forårsaket av ulver har holdt seg stabilt i landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal