Skjult motstand i Russland mot krigen

Et flertall av russerne støtter fortsatt militæroperasjonene, til tross for magre resultater på slagmarken. Men kritikken mot landets «elite» blir stadig krassere både hos krigstilhengerne og -motstanderne. Klarer ikke Kreml å snu situasjonen i Ukraina, kan krigen fort ende med å bli en kamp om et nytt Russland.

En kvinne legger en rose ved føttene til en statue av den ukrainske poeten Lesia Ukrajinka i Moskva 24. februar i år, som en skjult protest mot krigen i Ukraina. FOTO: IRINA BUZHOR, KOMMERSANT / POLARIS / NTB.

Ved første øyekast holder den russiske båten seg flytende i stormen Kreml har skapt med sitt angrep på Ukraina. Mer enn ett år etter at krigen begynte, krymper den russiske økonomien uten å kollapse (-2,1 prosent i fjor). Meningsmålinger, inkludert målinger utført av uavhengige institutter, viser at et flertall av russerne fortsatt støtter militæroperasjonene. Men sprekkene i samfunnet blir stadig større, og overraskende «allianser» oppstår: Uansett hva de mener om krigen, blir stadig flere russere kritiske til «eliten». Fenomenet var synlig allerede før invasjonen i februar i fjor, men er i ferd med å skyte fart.

I det fryktpregede klimaet i Russland er det ikke lett å ta pulsen på samfunnet. En pekepinn kan vi finne i metodemerknadene de uavhengige meningsmålingsinstituttene legger ved resultatene sine. For eksempel har svarprosenten sunket drastisk. Ifølge Russian Field, en uavhengig leverandør av markedsundersøkelser og meningsmålinger, svarte bare 5,9 til 9,3 prosent av respondentene i januar og februar på alle spørsmålene om «den militære spesialoperasjonen» – det er tre–fire ganger lavere enn i meningsmålinger før konflikten. I en meningsmåling i februar ba Russian Fields respondentene velge mellom tiltak for å trappe opp krigen og tiltak for å skape fred. Bare 27 prosent sa at de støttet opptrapping, mens 34 prosent var for å søke fred. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal