En demonstrant med det gamle iranske flagget i sentrum av Los Angeles under en større protest mot det iranske regimet lørdag 22. oktober 2022, etter at Mahsa Amini døde i varetekt hos Irans moralpoliti. Foto: Richard Vogel, AP / NTB.

Håp og nostalgi i Tehrangeles

I Los Angeles finnes det et stort iransk eksilsamfunn. Selv om mange iranere har lykkes i USA, drømmer de fortsatt om å vende tilbake til et Iran uten prestestyre. Men de er splittet i synet på landets fortid og framtid.

september 2023

Westwood Boulevard ligger i hjertet av Los Angeles, like sør for campusen til University of California (UCLA) og Westwood Village, med det ikoniske tårnet til art deco-kinoen Fox Theatre, kjent fra Quentin Tarantinos film Once Upon a Time in Hollywood (2019). Ved første øyekast skiller ikke denne bulevarden seg fra de andre rettlinjede hovedgatene i den amerikanske megabyen.

Men etter krysset med Rochester Avenue ser Westwood Boulevard ut som en gate hentet fra Teheran. Butikkskiltene er på farsi. Her finnes det både teppeselgere og persiske bokhandlere. Håndverkere selger turkis keramikk, teserviser, vannpiper og esker med nard, et persisk brettspill som ligner på backgammon. Her finnes det også en rekke reisebyråer, for det kreves flere mellomlandinger for å reise til Iran, ettersom de to landene ikke har hatt diplomatiske forbindelser siden den islamske revolusjonen i 1979. Restaurantnavnene har ord som «Teheran», «Persia», «safran», «roser» og «orkideer» i seg. Rørleggeren snakker farsi til en kunde idet han går ut av varebilen sin, og selv inngangen til parkeringskjelleren er skiltet på både engelsk og farsi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal