Dynastisk overgang

Hun Sen har overlatt makten til sønnen Hun Manet. Vil klansystemet overleve uten hjørnesteinen Hun Sen?

oktober 2023

I 1996 sa Kambodsjas statsminister Hun Sen til sin eldste sønn Hun Manet: «Du vil ta over når jeg går bort.» Den da 19 år gamle sønnen hadde nettopp begynt på krigsskolen West Point i USA. 27 år senere innfridde faren løftet sitt, og Hun Manet etterfulgte ham som statsminister 22. august. Overføringen av embetet viser ikke bare at Kambodsjas folkeparti (CPP) sitter med all politisk makt i landet, men også at familie-klanen har full kontroll over Kambodsjas politiske og økonomiske apparat.

I valget 23. juli fikk CPP 120 av de 125 setene i parlamentet. Seieren overrasket ingen, ettersom politiske motstandere har blitt fjernet eller forfulgt siden 2017. Det eneste troverdige opposisjonspartiet, Stearinlyspartiet, fikk ikke delta i valget. I mars be-gynte Kem Sokha, den tidligere lederen for CPP-rivalen Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP), som har vært forbudt siden 2017, soningen av en 27 år lang fengselsstraff. Over tretti andre partimedlemmer sitter også fengslet, mens medstifteren av CNRP, Sam Rainsy, lever i eksil i Frankrike.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal