Systemer i skjul

Offentlig eller privat kontroll er en gjennomgående konfliktlinje i en av fjorårets beste tegneseriebøker, Hidden Systems, om infrastrukturen for kraft, vann og internett.

januar 2024
Crude. A Memoir. Illustrasjon: Damien Roudeau.

Strømpriskrisen de siste årene har satt høy spenning på spørsmålet om politisk kontroll med samfunnskritisk infrastruktur, som kraftforsyning, og hvem som profiterer på det markedsliberale regimet. Selv om kraftselskapene i Norge i stor grad er offentlig eid, er omsetningen av strømmen prisgitt markedet med ekstreme svingninger og mulig superfortjeneste.

Boka Hidden Systems viser at striden om offentlig eller privat kontroll strekker seg tilbake til utviklingen av de første kraftnettene i USA for over hundre år siden. Ikke bare vant de private interessene fram, kontrollen ble også samlet i et fåtall selskaper. På Wall Street ble store formuer raskt enda større, før strømaksjene kortsluttet og bidro til børskrakket i 1929. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal