Fordi India ikke er Kina

Hvis andre land hadde ført samme politikk som India, ville det vekket ha oppstandelsen i vestlige regjeringskorridorer. Men ikke India, for India er ikke Kina.

april 2024
En mann går forbi en revet plakat av guden Rama i gamlebyen i Delhi 21. januar. Foto: Anushree Fadnavis, Reuters / NTB.

Er det mulig å se for seg at Washington oppdaget at Kina planla å drepe opposisjonelle på amerikansk territorium, uten at saken medførte mer enn noen diplomatiske krusninger? Det skjedde nylig med India. I november avslørte det amerikanske justisdepartementet at indiske etterretningstjenester sto bak en operasjon for å likvidere sikh-separatister i USA og Canada. Hvordan reagerte Joe Biden på avsløringen? Han nøyde seg med å takke nei til invitasjonen fra statsminister Narendra Modi om å feire Indias nasjonaldag sammen med ham 26. januar, uten å offentliggjøre grunnen til avslaget. Invitasjonen ble dermed sendt videre nedover i hierarkiet i «den frie verden» og havnet på bordet til Frankrikes president Emmanuel Macron. Han takket raskt ja og forsikret at Vesten snart ville legge saken bak seg.

Den «regelbaserte» internasjonale orden har dermed igjen vist seg å være svært så fleksibel. Enkelte land har et fripass det er vanskelig å forestille seg for resten av verden, og den asiatiske giganten India har et betydelig geopolitisk trumfkort, nemlig at landet ikke er Kina. For USA vil gjerne at India skal bli en økonomisk og diplomatisk motvekt til det framvoksende Kina. Det gjør Vesten svært så sympatisk innstilt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal