Ytre høyre på frammarsj i Portugal

I mars, et halvt århundre etter at fascistdiktaturet til António de Oliveira Salazar og Marcello Caetano falt, stemte 18 prosent av velgerne på ytre høyre-partiet Chega. Det portugisiske unntaket er over.

april 2024
Chega-leder André Ventura på en pressekonferanse i Lisboa 18. mars. Med Chegas brakvalg har Portugal, som så mange andre europeiske land, fått et stort ytre høyre parti i parlamentet. Foto: Patricia De Melo Moreira, AFP / NTB.

Den 25. april feirer Portugal at det er femti år siden revolução dos cravos, nellikrevolusjonen. Men 10. mars ble partiet Chega («Nok») på ytterste høyre fløy landets tredje største parti. I et valg med den høyeste valgdeltakelsen (59,84 prosent) siden 1995, fikk partiet nesten 18 prosent av stemmene og 50 representanter i parlamentet, opp fra 7,15 prosent og 12 representanter i forrige valg i 2022. Vinneren av det framskyndte valget var sentrum-høyrealliansen Aliança democratica (AD), ledet av Partido Social Democrata (PSD), som fikk 28,85 prosent og 80 representanter. Men det var ikke i nærheten av de 116 setene som kreves for absolutt flertall. I 2022 fikk Sosialistpartiet, Partido Socialista (PS), absolutt flertall alene, men denne gangen endte det på 28 prosent og 77 representanter. Etter åtte år ved makten har partiets ledere erklært at de nå går i opposisjon og har lukket døren for en eventuell regjeringsavtale med høyresiden.

Et halvt århundre etter at fascistdiktaturet til António de Oliveira Salazar og Marcello Caetano falt, har hver sjette velger stemt på ytre høyre. Det portugisiske unntaket er dermed over.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal