«Kongo vil aldri komme seg ut av hullet»

Helt siden uavhengigheten i 1960 har Den demokratiske republikken Kongo vært preget av opprør, krig og uro. Men alt er ikke nødvendigvis tapt for det mineralrike landet.

Siden slutten av 2021 har opprørsgruppen M23, som støttes av den rwandiske hæren, erobret store deler av den østlige provinsen Nord-Kivu i DR Kongo og tvunget nesten to millioner mennesker på flukt. Her fra flyktningleiren Bulengo nær fronten i den vestlige utkanten av Goma, Nord-Kivu, 17. april. Foto: Alexis Huguet, AFP / NTB.

Sju millioner mennesker var internt fordrevet i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) ved utgangen av fjoråret. Det er ny rekord for landet hvor det har vært krig siden 1997. Millioner har også mistet livet i de mange konfliktene som har avløst hverandre. Det nøyaktige antallet er fortsatt usikkert, men krigen i den østlige delen av landet mellom august 1998 og desember 2002 kostet alene, direkte eller indirekte, livet til tre millioner mennesker, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

I de over seksti årene som har gått siden uavhengigheten, har det aldri vært varig fred og stabilitet i landet. Mye av forklaringen på den skjøre staten og spenningene som er i ferd med å rive landet i stykker, finner vi i forholdene i den tidligere belgiske kolonien da den ble selvstendig i 1960, og utviklingsmodellen som landets ledere den gang valgte. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal