Wang Bings reise i «verdens fabrikk»

Wang Bing blir hyllet for å fange det virkelige arbeidets verden i Kina, og for sine viltvoksende verk, der hver film bygger på og utfyller de foregående.

mai 2024
Fra Wang Bings Youth (Spring).

Hos Wang Bing finner vi to filmskapere. Den ene er geograf. På gammeldags vis tegner han kart med ørkener, fjell og elver. Den andre er historiker, også han av den gamle skolen. Han lytter stille til fortellingene rundt et bål, i garderoben, ved sykesengen, alle steder der den offisielle fortellingen om Kina ikke har trengt inn.

Fra film til film beveger Bing seg gjennom Kina. Det begynner i nordøst i Ti Xi Qu: West of the Tracks (2002), hvor Bing følger demonteringen av stålfabrikker som i sin tid ble gitt til Kina av Sovjetunionen. Så kommer han til midten av landet i Fengming, a Chinese Memoir (2007), hvor han samler inn beretninger om kommunistpartiets brutale kampanje mot høyreavvik for å stilne kritiske røster på 1950-tallet, og om den store hungersnøden i 1959–1961 (The Ditch, 2010). Med Three Sisters (2012) og ‘Til Madness Do Us Part (2013) har han nådd den sørvestlige delen av Kina.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal