Traumer og toleranse i Bayern

Flere nye tegneserieromaner i Tyskland handler om vanlige borgeres ansvar for nazismens jødeforfølgelser. Nå mobiliserer tyske tegnere mot økende antisemittisme og muslimfiendtlighet med krigen i Gaza.

juli 2024
Med tittel fra en gate i Düsseldorf, der faren hans ble født, forteller Tobi Dahmen i Columbusstraße familiens historie før og under andre verdenskrig. Illustrasjon: Tobi Dahmen.

Tyskland er kjent som det største bokmarkedet i Europa. Inne i messeteltene på Comic-Salon Erlangen blir det raskt åpenbart at landet også er et stort marked for tegneserier. Mesteparten av seriene som selges, er oversatt og kommer særlig fra USA, Japan og Frankrike eller Belgia. I Europa står tyske tegneserier også i skyggen av italienske og spanske, selv om enkelte av landets serieskapere har nådd et internasjonalt publikum.

Veteranen Ralf König har siden 1980-tallet gjort skeiv humor morsom for alle, og har så bred appell at han for et par år siden ble invitert til å lage et album av Lucky Luke, som på norsk har tittelen «Bareback Mountain». Reinhard Kleists biografier om blant andre Johnny Cash og David Bowie er utgitt i en rekke land, og det samme gjelder Ulli Lusts selvbiografiske tegneserieromaner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal