Trøbbel for Kenya i Haiti

Volden mellom gjengene og ordensstyrkene har blusset opp igjen for fullt i Haiti. Den kenyanske politistyrken som kom til landet i sommer, synes ikke å ha gjort situasjonen bedre.

desember 2024
Kenyansk politi patruljerer foran den amerikanske ambassaden i Port-au-Prince 5. juli. Politistyrken MSS, som USA har tatt initiativ til, har ikke klart å bekjempe volden i Haiti. Nå blir styrken kritisert for å forverre situasjonen. Foto: Hector Adolfo Quintanar Perez, Zuma Press / Alamy.

De to hundre politifolkene hadde knapt gått ut på rullebanen på Toussaint-Louverture internasjonale flyplass i Port-au-Prince 25. juni før de tok et par dansesteg. Scenen hadde en klassisk kolonial dramaturgi: En fremmed hær ankommer som frelsere til et kriserammet tropisk land. Men denne styrken så ikke ut som en vanlig kolonistyrke: Politifolkene som dagen før hadde gått om bord i flyet i Nairobi 12 000 kilometer unna, er Kenyas første kontingent til FN-styrken MSS (Multinasjonal sikkerhetsstøtte), som skal «bekjempe gjengene» og «gjenopprette sikkerheten» i Haiti. Siden drapet på president Jovenel Moïse i juli 2021 har organiserte kriminelle gjenger, som kontrollerer 80 prosent av hovedstaden, drept 12 000 mennesker og tvunget 600 000 andre til å flykte fra hjemmene sine.

MSS ble utplassert etter en resolusjon i FNs sikkerhetsråd 2. oktober 2023. USA la, med støtte fra Frankrike, stort press på de andre medlemmene for å få vedtatt resolusjonen. USA er også styrkens fremste bidragsyter med 300 millioner dollar i form av finansiering, logistikkstøtte, etterretning, personell og militærutstyr. Russland og Kina avsto fra å stemme over resolusjonen. De advarte mot farene enhver form for utenlandsk innblanding brakte med seg, og mente at Haitis suverenitet måtte respekteres. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal