Verdens farligste kontinent

Mindre fattigdom har ikke gitt mindre kriminalitet i Latin-Amerika. En ond spiral av narkokrig, korrupsjon og brutale sosiale ulikheter har gjort Latin-Amerika til verdens mest utrygge kontinent. Men politireformer og rehabiliteringsprogrammer gir håp.

juni 2015

Offisielt er det fred i Latin-Amerika, men drapstallene er like høye som i krigssoner. Massakren på 43 meksikanske studenter i Iguala i september fjor forsterket ubehaget ved en vold som synes ute av kontroll. Hver dag blir nesten 380 mennesker drept i Latin-Amerika, og to tredjedeler blir drept med skytevåpen, ifølge den nyeste statistikken fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC). Ti prosent av verdens befolkning bor i Latin-Amerika, men 30 prosent av alle drap blir begått her. Hvert år er det 25 drap per 100 000 innbyggere, over fire ganger mer enn snittet i verden (6,2).

Kriminaliteten er ikke jevnt fordelt. Sentral-Amerika og Karibia er spesielt utsatt. Voksende narkohandel og gjengkriminalitet, som øker straffriheten og tilgang til våpen, skaper en ond spiral. Honduras er ifølge statistikken verdens mest voldelige land med 90,4 drap per 100 000 innbyggere, etterfulgt av Venezuela (53,7) Belize (44,7) og El Salvador (41,2). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal