Et annet Amerika

I begynnelsen av februar opplyste en liten avisnotis om at prins Walid Ibn Talal hadde donert ti millioner dollar til opprettelsen av et senter for amerikanske studier ved det amerikanske universitetet i Kairo. Den unge saudiarabiske milliardæren hadde også uoppfordret gitt ti millioner dollar til New York etter attentatene 11. september 2001. I følgebrevet den gang forklarte han at gaven var ment som en hyllest til byen, men antydet også at USA kanskje burde revurdere sin Midtøsten-politikk. Dette var en hentydning til amerikanernes uforbeholdne støtte til Israel, men også til deres sverting av islam – eller i hvert fall deres mangel på respekt for religionen.

Rudolph Giuliani, daværende ordfører i New York (byen i verden med størst jødisk befolkning) reagerte med raseri og sendte sjekken tilbake til prinsen – med en foraktelig gest jeg vil kalle rasistisk, og som skulle være både fornærmende og hoverende. Samtidig som Giuliani forsvarte et visst bilde av New York, mente han å gi sitt personlige bidrag til motet byen oppviste og å stadfeste den prinsipielle avvisningen av enhver innblanding utenfra. Foruten naturligvis å smigre de angivelig enhetlige jødiske velgerne, heller enn å prøve å oppdra dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Neste sak

Til krig for olje?

Andre saker om USA

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.