Et annet Amerika

Den amerikanske eliten, lojalt støttet opp av medieindustrien, fremstiller USA som en nasjon forent bak religion, patriotisme og troen på Amerikas rolle som forvalter av demokratiske verdier i verden. Bak denne fasaden finnes imidlertid et panorama av motkrefter.

april 2003

I begynnelsen av februar opplyste en liten avisnotis om at prins Walid Ibn Talal hadde donert ti millioner dollar til opprettelsen av et senter for amerikanske studier ved det amerikanske universitetet i Kairo. Den unge saudiarabiske milliardæren hadde også uoppfordret gitt ti millioner dollar til New York etter attentatene 11. september 2001. I følgebrevet den gang forklarte han at gaven var ment som en hyllest til byen, men antydet også at USA kanskje burde revurdere sin Midtøsten-politikk. Dette var en hentydning til amerikanernes uforbeholdne støtte til Israel, men også til deres sverting av islam – eller i hvert fall deres mangel på respekt for religionen.

Rudolph Giuliani, daværende ordfører i New York (byen i verden med størst jødisk befolkning) reagerte med raseri og sendte sjekken tilbake til prinsen – med en foraktelig gest jeg vil kalle rasistisk, og som skulle være både fornærmende og hoverende. Samtidig som Giuliani forsvarte et visst bilde av New York, mente han å gi sitt personlige bidrag til motet byen oppviste og å stadfeste den prinsipielle avvisningen av enhver innblanding utenfra. Foruten naturligvis å smigre de angivelig enhetlige jødiske velgerne, heller enn å prøve å oppdra dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal