Irak / USA Irak-krigen

Et postskriptum til Irak-krigen

Sjelden har en krig møtt sterkere motstand. Det er et faktum - men bildet er nyansert. Diplomatique lar derfor et kritisk syn på krigsmotstanden komme til orde med tyske Hans Magnus Enzensberger.

Posted on

1. En av de få dype gleder som historien byr på, er fallet til en tyrannisk hersker, uansett om han mister makten sin eller dør. Statuene som rives ned, bildene som ødelegges symboliserer dette øyeblikket. Hitler, Stalin, Franco, Pinochet, Ceausescu, Mobutu, Milosevic, Saddam – listen er endeløs. Vi kan forvente å oppleve slutten på Castro, Mugabe, Kim Jong II og et dusin andre – hver dag som de hersker, koster menneskeliv.

Den triumferende gleden man føler når enda en av disse figurene forsvinner, kommer av at man har overlevd dem. Det Canetti sier om tyrannens viktigste motiv – at han vil se flest mulig mennesker dø før det er hans egen tur – gjenspeiles her av dem som avskyr ham. I den forstand er det selv til denne vidunderlige følelsen knyttet noe barbarisk, selv om det retter seg mot menneskehetens fiender. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Irak

Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble

0 kr 0
Gå til Toppen