/

Et postskriptum til Irak-krigen

Sjelden har en krig møtt sterkere motstand. Det er et faktum - men bildet er nyansert. Diplomatique lar derfor et kritisk syn på krigsmotstanden komme til orde med tyske Hans Magnus Enzensberger.

1. En av de få dype gleder som historien byr på, er fallet til en tyrannisk hersker, uansett om han mister makten sin eller dør. Statuene som rives ned, bildene som ødelegges symboliserer dette øyeblikket. Hitler, Stalin, Franco, Pinochet, Ceausescu, Mobutu, Milosevic, Saddam – listen er endeløs. Vi kan forvente å oppleve slutten på Castro, Mugabe, Kim Jong II og et dusin andre – hver dag som de hersker, koster menneskeliv.

Den triumferende gleden man føler når enda en av disse figurene forsvinner, kommer av at man har overlevd dem. Det Canetti sier om tyrannens viktigste motiv – at han vil se flest mulig mennesker dø før det er hans egen tur – gjenspeiles her av dem som avskyr ham. I den forstand er det selv til denne vidunderlige følelsen knyttet noe barbarisk, selv om det retter seg mot menneskehetens fiender. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Den nye imperialismen

Default thumbnail
Neste sak

Turist eller reisende

Andre saker om Irak

Jihad og utopikrise

2000 franske fremmedkrigere har dratt til Syria og Irak, og Frankrike har opplevd flere brutale terrorangrep

Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble frigjort fra IS for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.