Israels Guantanamo

Til tross for iherdige statlige forsøk på å tvinge gjennom en informasjonsstopp, begynner det nå å sive ut informasjon om Anlegg 1391, et israelsk fengsel hvor det i mer enn ti år skal ha foregått tortur og umenneskelig behandling av innsatte under sterkt hemmelighold.

Betongfestningen Anlegg 1391 i det sentrale Israel ligger på en høyde ovenfor en kibbutz, og er nesten fullstendig skjult av høye murer og grantrær. Fra to militære vakttårn holder væpnede vakter utkikk med jordene rundt. På utsiden likner bygningen på politistasjonene britene bygde på 1930-tallet over hele mandatområdet Palestina. I dag er mange av disse gjort om til militærbaser, og på veiskiltene angis de kun med nummer.

Anlegg 1391 skiller seg imidlertid fra disse. Det ligger nær den grønne linjen, grensen mellom Israel og Vestbredden fra før 1967. Det står ikke avmerket på kartet, det viskes ut fra flyfotografier og i det siste er også veiskiltet med nummeret på fjernet. Sensuren har sørget for at beliggenheten holdes hemmelig i israelske medier, da myndighetene sier hemmelighold er påkrevd «av hensyn til rikets sikkerhet». Utenlandske journalister som røper denne informasjonen risikerer ifølge advokater å bli utvist fra Israel. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Månedens bøker

Default thumbnail
Neste sak

Putin splitter eliten

Andre saker om Israel

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.